Statushouder Mohammed geeft gymles op Kwintijn

Kwintijn1

Grenzeloos is een project dat erop is gericht om statushouders aan het werk te helpen. Dat kan betaald werk zijn, maar ook vrijwilligerswerk of een stage. Een mooi voorbeeld is Mohammed Al Dhoun uit Syrië. Hij was in zijn geboorteland sportleraar, vluchtte vier jaar geleden naar Nederland en wilde heel graag aan het werk. En dat is gelukt. Met veel plezier geeft hij nu gymlessen op openbare Brede School Kwintijn in Raalte. 

Schooldirecteur San Bronk: “We kenden Mohammed al langer omdat zijn kinderen hier naar school gaan. Hij heeft ons ook al eens ondersteund bij de gymlessen, maar is daar destijds mee gestopt om een taalcursus te doen”.  

Meer zelfvertrouwen
Hassan Messaoudi van Grenzeloos weet zich het moment nog goed te herinneren dat Mohammed voor het eerst bij hem binnen stapte. “Dat was in december 2018. Hij had een treurige blik in zijn ogen, was wat terughoudend en benaderde alles wat negatief. En kijk het verschil met hoe hij er nu bij zit. Voor me zit een blije man met zelfvertrouwen, die plezier heeft in zijn werk en het goed kan vinden met zijn collega’s en de leerlingen.”

En dat is exact het doel van Grenzeloos. Het project is ingezet door de gemeente Raalte om statushouders aan het werk te helpen. “We doen ons uiterste best hen weer zelfvertrouwen te geven en in hun kracht te zetten. Dit doen we door vooral veel gesprekken te voeren met de kandidaat”, vertelt Hassan. “We zijn altijd op zoek naar het verhaal achter het verhaal. We maken inzichtelijk wat ze willen en welke drempels nog moeten overwonnen om dat te bereiken.”

Plezier in het werk
Mohammed is erg te spreken over de hulp vanuit Grenzeloos. “Ik heb altijd plezier gehad in mijn werk als gymleraar in Syrië. Hassan raadde mij aan gewoon eens met Kwintijn in gesprek te gaan. Hij gaf wel aan dat ik dat zelf moest doen.” Dat werd positief ontvangen door Kwintijn en Mohammed mocht meteen beginnen. 

“Daar was ik ontzettend blij om”, zegt Mohammed. “En nog steeds heb ik het erg naar m’n zin bij Kwintijn. In feite heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Voor alle lessen geldt dat ik meeloop met een andere sportleraar en ik hem ondersteun waar nodig. Met mijn collega’s en de leerlingen kan ik het erg goed vinden. Ik werd meteen geaccepteerd. Opvallend is dat de leerlingen hier veel rustiger zijn dan in Syrië. En je hebt veel meer (sport)materialen tot je beschikking, waarmee je invulling geeft aan de lessen. Dat maakt het extra leuk!”
 

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties